Karamelové hrušky recept


Karamelové hrušky recept.

Ingredience:
- 4 zralé hrušky
- 100 g cukru
- 2 lžíce másla
- šťáva z půlky citronu
- voda
- vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- na ozdobu: šlehačka nebo zmrzlina

Recept:
Nejprve připravte hrušky tak, že je oloupejte, rozpulte na poloviny a odstraňte jádřince. Ve velké pánvi na středním ohni rozpusťte cukr, dokud se nepromění ve zlatavý karamel. Dbejte na to, abyste cukr průběžně míchali. Jakmile získáte karamel, přidejte máslo a dobře promíchejte. Karamel se může nejprve zdát, že se s máslem nespojí, ale s trochou trpělivosti a mícháním se spojí v hladkou směs. Poté do pánve přidejte šťávu z citronu, trochu vody (asi 50 ml) a vanilkový lusk nebo několik kapek vanilkového extraktu. Dobře promíchejte.

Do této karamelové omáčky vložte připravené hrušky řeznou stranou dolů a pomalu vařte, dokud nejsou hrušky měkké, což obvykle trvá asi 15 až 20 minut. Během vaření hrušky občas polévejte karamelovou omáčkou. Když jsou hrušky měkké, vyjměte je z pánve a omáčku ještě trochu povařte, aby zhoustla.

Servírování:
Karamelové hrušky podávejte teplé, polijte je zbylou karamelovou omáčkou a na vrch přidejte kopeček šlehačky nebo zmrzliny.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do karamelu přidat lžíci rumu nebo brandy.
- Pro krémovější texturu omáčky můžete místo vody použít smetanu.
- Hrušky se k tomuto receptu hodí různé druhy, ale nejlepší jsou ty, které jsou pevné a zároveň zralé.
- Pokud máte rádi koření, zkuste do karamelu přidat špetku skořice nebo muškátového oříšku pro zvýraznění chuti.