Karamelové dortíčky recept


Karamelové dortíčky recept.

**Ingredience:**

- 200 g cukru
- 100 ml vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli

**Recept:**

1. Nejprve si připravíme karamel. Do kastrolu dáme cukr a vodu a vaříme, dokud směs nezíská zlatohnědou barvu. Poté odstavíme a pomalu přiléváme smetanu. Mícháme, dokud se směs nezkombinuje. Nakonec přidáme máslo a špetku soli a mícháme, dokud není máslo rozpuštěné. Hotový karamel necháme vychladnout.

2. Předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, dokud směs nezbledne a nezpění. Postupně přidávejte suchou směs a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

4. Vezměte formičky na muffiny nebo malé dortíčky a vymažte je máslem. Do každé formičky nalijte trochu těsta, přidejte lžičku karamelu a pak opět přikryjte těstem, aby byl karamel uvnitř.

5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 15-20 minut, nebo dokud dortíčky nejsou pevné na dotek.

6. Nechte dortíčky vychladnout v formě na 5 minut, poté je vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

**Tipy:**

- Pro intenzivnější chuť karamelu můžete do karamelu přidat trochu mořské soli.
- Pokud chcete dortíčky učinit ještě vláčnějšími, můžete do těsta přidat trochu jogurtu nebo zakysané smetany.
- Dortíčky můžete ozdobit šlehačkou nebo čerstvým ovocem pro svěží kontrast.
- Pokud máte rádi oříšky, pokuste se do těsta přidat nasekané vlašské ořechy nebo pekanové ořechy pro přídavnou texturu a chuť.