Karamel recept


Karamel recept.

**Ingredience:**
- 200 g cukru
- 90 g másla
- 120 ml smetany na šlehání (33 % - 36 %)
- Špetka soli

**Recept:**
1. V hrnci na středním ohni rozpusťte cukr. Důležité je cukr rovnoměrně posypat po dně hrnce a nechat ho pomalu tát bez míchání. Cukr můžete jen lehce promíchávat tahem po dně hrnce, dokud se zcela nerozpustí.
2. Jakmile je cukr plně rozpuštěný a má jantarově zlatou barvu, přidejte kousky másla. Míchejte, dokud se máslo úplně nespojí s cukrem. Může to chvíli trvat a směs může vypadat, jako že se nespojí, ale nakonec se to stane.
3. Po úplném rozmíchání másla do směsi pomalu přilijte smetanu za stálého míchání. Směs může v tomto okamžiku prudce bublat, což je normální. Pokračujte ve vaření a míchání asi minutu, dokud se směs nestane hladkou.
4. Odstavte z ohně a přidejte špetku soli, promíchejte.
5. Karamel přelijte do nádoby a nechte zchladnout. Před použitím může být potřeba karamel zchladit v lednici.

**Tipy:**
- **Bezpečnost:** Při vaření karamelu buďte velmi opatrní, rozpuštěný cukr je extrémně horký a může způsobit popáleniny.
- **Konzistence:** Pokud chcete tekutější karamel, přidejte více smetany. Pro hustší karamel zkrátka vařte směs déle.
- **Použití:** Karamel je výborný jako poleva na zmrzlinu, palačinky, cheesecakes nebo jen tak k lžičkování.
- **Skladování:** Karamel můžete uchovávat v lednici v uzavřené nádobě až 2 týdny. Před použitím ho jen mírně ohřejte.