Kapustová polévka se slaninou recept


Kapustová polévka se slaninou recept.

Pro přípravu kapustové polévky se slaninou budete potřebovat následující ingredience:

- 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 středně velká hlávka bílé kapusty, nasekaná
- 1,5 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 bobkový list
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
- 1 lžíce sladké papriky

Recept:

1. Na středně velkém ohni rozehřejte hrnec a přidejte slaninu. Smažte ji, dokud není křupavá. Poté slaninu vyjměte a odložte stranou.

2. Do tuku, který zůstal od slaniny, přidejte cibuli a česnek. Smažte, dokud nezměknou, asi 2-3 minuty.

3. Přidejte nasekanou kapustu a smažte, dokud trochu nezměkne, asi 5 minut.

4. Do hrnce přidejte vývar, brambory, bobkový list, majoránku, sladkou papriku, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.

5. Jakmile začne polévka vařit, snižte teplotu na mírnou, přiklopte a nechte vařit asi 20 minut nebo dokud nejsou brambory měkké.

6. Přidejte jablečný ocet (nebo citronovou šťávu) a upravenou slaninu. Promíchejte a ochutnejte. Případně dochutěte solí a pepřem.

7. Polévku podávejte teplou.

Tipy:

- Pro hlubší chuť můžete slaninu nahradit klobásou, kterou před přidáním do polévky také osmažíte.
- Můžete přidat i jinou zeleninu, kterou máte rádi nebo kterou potřebujete spotřebovat, například mrkev nebo celer.
- Pro vegetariánskou verzi vynechte slaninu a použijte zeleninový vývar.
- Kapustovou polévku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami pro kompletní jídlo.