Kapustová polévka s nočky z vinné klobásy recept.
Ingredience pro kapustovou polévku s nočky z vinné klobásy:
Na polévku:
- 1 kg bílé kapusty
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1,5 litru vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička papriky
- Sůl a pepř podle chuti
Na nočky:
- 250 g vinné klobásy
- 100 g strouhaného sýra (např. eidam)
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- Pažitka nebo petrželka na ozdobu
Postup přípravy:
1. Kapustu nakrájejte na jemno a cibuli s česnekem nasekejte na malé kousky.
2. Na velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, kmín a papriku a míchejte, aby se aroma uvolnilo.
3. Přidejte nakrájenou kapustu, promíchejte a osmahněte několik minut. Poté zalejte vývarem, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 30 minut nebo dokud kapusta není měkká.
4. Mezitím připravte nočky. Vinnou klobásu nakrájejte na malé kousky nebo ji rozmixujte. Ve velké míse smíchejte klobásu, strouhaný sýr, vejce, mouku, sůl a pepř. Vytvořte z hmoty malé nočky.
5. Když je kapusta měkká, do polévky opatrně vkládejte nočky. Vařte ještě asi 10 minut, dokud nočky nevyplavou na povrch a nejsou uvařené.
6. Nakonec polévku ochutnejte a případně dochuťte. Podávejte teplou, posypanou pažitkou nebo petrželkou.
Tipy:
- Pokud dáváte přednost hladší polévce, můžete část uvařené kapusty vyjmout, rozmixovat a vrátit zpět do polévky.
- Pro ještě lepší chuť můžete přidat trochu majoránky nebo sušeného tymiánu.
- Místo vinné klobásy můžete použít jakoukoliv jinou uzeninu podle vašeho výběru.
- Nočky můžete připravit i bez sýra, pokud dáváte přednost méně tučné variantě.