Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky recept


Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky recept.

Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky je tradiční a výživná jídlo, které zahřeje v chladných dnech. Tento recept je poměrně jednoduchý a přináší útulnou chuť domova.

Ingredience:

Pro polévku:
- 1 malá hlávka bílé kapusty
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu

Pro drožďové knedlíčky:
- 250 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce rozpuštěného másla

Recept:

1. Nejprve připravíme drožďové knedlíčky. V malém hrnci mírně ohřejeme mléko (nesmí být horké), rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr. Necháme stát asi 10 minut, dokud směs nezačne bublat.
2. Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme sůl. Vytvoříme v ní důlek, do kterého vlijeme droždí rozpuštěné v mléce, přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Zpracujeme těsto, které pak necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
3. Mezitím na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na jemno nakrájenou kapustu a mrkev, krátce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu.
4. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a majoránku a vaříme na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.
5. Z kynutého těsta tvoříme malé knedlíčky, které postupně vkládáme do mírně bublající polévky. Vaříme asi 10 minut, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch a nejsou uvařené.
6. Polévku podáváme horkou.

Tipy:
- Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat trochu bílého vína.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo paprikového prášku.
- Drožďové knedlíčky mohou být náročnější na přípravu pro začátečníky. Důležité je nechat těsto dostatečně vykynout a nevařit knedlíčky příliš dlouho, aby nebyly tvrdé.
- Kapustová polévka je ještě lepší druhý den, kdy se chutě dokonale propojí.