Kapustnica s jogurtem recept.
Kapustnica s jogurtem je lahodná varianta tradiční slovenské polévky s neotřelým zákrutem díky přidání jogurtu, které dodává polévce jemnější a svěží chuť. Podívejte se na jednoduchý recept, jak si tuto netradiční kapustnici můžete připravit doma.
- Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 200 g brambor
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mleté papriky
- 200 ml jogurtu (nejlépe řeckého typu)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce hladké mouky (volitelně pro zahuštění)
- Petržel nebo pažitka pro ozdobu
- Recept
1. Na středním ohni rozehřejte olej v hrnci a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažte, dokud nezezlátne.
2. Přidejte nadrobno nasekaný česnek, mletou papriku a smažte ještě asi minutu.
3. Do hrnce přidejte nakrájené brambory, kysané zelí, bobkový list, majoránku a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
4. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
5. V malé misce smíchejte jogurt s moukou (pokud používáte pro zahuštění) a dvěma lžícemi vývaru z polévky, dokud nebude hladký.
6. Tuto směs pomalu vmíchejte do polévky, zvyšte teplotu a za stálého míchání vařte dalších 5 minut, dokud polévka nezhoustne.
7. Odstraňte bobkový list, ochutnejte a podle potřeby dochutíte solí a pepřem.
8. Polévku servírujte teplou, ozdobenou nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
- Tipy
- Pro lehkou a osvěžující verzi můžete použít nízkotučný jogurt.
- Pokud preferujete hladkou texturu polévky, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem před přidáním jogurtu.
- Tato polévka je ještě chutnější, pokud ji necháte odležet, ideálně přes noc v lednici. Chuťově se tak dokonale propojí.
- Jako doplněk k této polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo pečivo.