Kapustičková polévka se zeleninou a červenou čočkou recept


Kapustičková polévka se zeleninou a červenou čočkou recept.

Ingredience:

- 200 g červené čočky
- 300 g bruselské kapusty
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu

Recept:

1. Červenou čočku důkladně propláchněte ve studené vodě a nechte ji okapat.
2. Bruselskou kapustu očistěte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny podle velikosti. Mrkve oloupejte a nakrájejte na tenké kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
3. V hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej a restujte na něm cibuli do zlatova, přidejte česnek, mrkev, bruselskou kapustu a kmín. Restujte asi 5 minut nebo dokud zelenina nezačne mírně změkčovat.
4. Do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku, zeleninový vývar, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit pod pokličkou asi 25 minut nebo dokud čočka a zelenina nejsou měkké.
5. Polévku před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nasekanou petrželkou na vrchu.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat při podávání do polévky lžíci kvalitního olivového oleje nebo kapičku akátového medu.
- Tato polévka je skvělá na zahřátí v chladných dnech a díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin vám dodá energii na dlouhou dobu.
- Pokud preferujete hladší texturu polévky, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci a poté ji promíchat s nerozmixovanou částí.
- K polévce skvěle pasuje čerstvý chléb nebo topinky.