Kapusta vařená recept


Kapusta vařená recept.

Ingredience:
- 1 kg kapusty
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 1 lžíce cukru

Recept:
1. Kapustu očistěte, odstraňte tvrdé části a nakrájejte na tenké proužky.
2. Na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejte olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažte dozlatova.
3. Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a krátce osmažte.
4. Přidejte nakrájenou kapustu a kmín. Dobře promíchejte.
5. Podlijte malým množstvím vody, přikryjte a na mírném ohni dusíte asi 20 minut. Kapusta by měla změknout, ale stále si zachovat trochu křupavosti.
6. Během vaření kapustu občas promíchejte a případně dolijte trochu vody, aby se nepřipalovala.
7. Na závěr přidejte ocet nebo citronovou šťávu, cukr a dochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte a nechte ještě chvíli prohřát.
8. Kapustu podávejte teplou jako přílohu k masu nebo jako samostatný vegetariánský pokrm.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat na začátku vaření trochu chilli papričky.
- Kapustu můžete dochutit také lžící hořčice pro zajímavější chuť.
- Vyzkoušejte přidat k vařené kapustě trochu nakrájeného jablka pro sladší chuťový kontrast.
- Kapusta je vynikající také studená, můžete ji připravit dopředu a podávat jako osvěžující salát.