Kapr se zeleninovou krustou recept


Kapr se zeleninovou krustou recept.

- Ingredience

- 4 filety kapra (asi 200 g každá)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

-# Pro zeleninovou krustu

- 1 středně velká cuketa
- 2 mrkve
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g tvrdého sýra (např. parmezán)
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého petrželového listu
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

- Recept

1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Kapry omyjte, osušte papírovými utěrkami, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
3. Pro zeleninovou krustu: Cuketu, mrkev a cibuli očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
4. Ve velké pánvi na 1 lžíci olivového oleje zlehka orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou zeleninu a restujte, dokud nezměkne. Ochutnejte solí a pepřem.
5. Směs nechte chvíli vychladnout, poté vmíchejte nasekaný petrželový list, strouhanku a nastrouhaný sýr. Důkladně promíchejte.
6. Na každou filetu kapra rovnoměrně rozložte zeleninovou směs, vytvořte krustu.
7. Připravené filety s krustou pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud ryba není uvařená a krusta zlatavá.
8. Podávejte ihned, ideálně s vaší oblíbenou přílohou, například vařenými brambory nebo lehkým salátem.

- Tipy

- Kapra můžete před pečením marinovat v citronové šťávě s olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami na pár hodin pro intenzivnější chuť.
- Pokud nemáte rádi parmezán, můžete použít jiný tvrdý sýr dle vaší chuti.
- Při pečení kapra v troubě položte rybu na pečicí papír, aby se zabránilo připálení a usnadnilo čištění.
- Pro křupavější krustu můžete zeleninovou směs před rozložením na rybu lehce zapéct na pánvi, dokud nezačne zlátnout.