Kapr s ořechovou omáčkou recept


Kapr s ořechovou omáčkou recept.

Ingredience:

- 800 g kapra ve filetách
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany na vaření
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce medu
- petrželka na ozdobu

Recept:

1. Kapra očistěte, omyjte a osušte. Filety osolte a opepřete.
2. Na pánvi rozpusťte máslo a opékejte na něm kapra z obou stran dozlatova. Hotového kapra dejte stranou.
3. Na stejné pánvi přidejte trochu másla a restujte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita. Přidejte prolisovaný česnek a mleté vlašské ořechy. Restujte asi 2 minuty.
4. Zalijte směsi bílým vínem a nechte alkohol vyvařit.
5. Přilijte smetanu, přidejte med a nechte omáčku na mírném ohni zhoustnout. Ochutnejte a případně dochutěte solí a pepřem.
6. Před podáváním filety kapra poklaďte ořechovou omáčkou a ozdobte petrželkou.

Tipy:

- K tomuto jídlu se velmi dobře hodí vařené brambory nebo lehký zeleninový salát.
- Místo vlašských ořechů můžete zkusit použít i jiné druhy ořechů, například lískové, pro změnu chuti.
- Aby byla omáčka opravdu krémová, použijte smetanu s vyšším obsahem tuku.
- Jestliže nemáte rádi příliš sladkou omáčku, můžete množství medu snížit nebo úplně vynechat.