Kapr pečený recept


Kapr pečený recept.

**Ingredience:**
1 kg kapra (může být celý nebo porcovaný)
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
2 střední cibule, nakrájené na kolečka
2 mrkve, nakrájené na kolečka
1 malý petržel (kořen), nakrájený na kolečka
2 stroužky česneku, jemně nasekané
1 citron, nakrájený na plátky
1 lžička sladké papriky
Několik snítek čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
Pár bobkových listů
1/2 sklenice bílého vína

**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180°C. Kapra očistěte, odstraňte vnitřnosti a řádně jej omyjte. Pokud používáte celého kapra, můžete jej pro lepší propečení na několika místech naříznout.
2. Osušte kapra papírovými ručníky. Zvnějšku i zevnitř ho osolte a opepřete. Zevnitř kapra můžete také potřít olivovým olejem a posypat česnekem.
3. Do pekáče rozprostřete kolečka cibule, mrkve a petržele. Kapra položte na zeleninový základ.
4. Kapra pokapejte olivovým olejem a vínečkem. Posypte sladkou paprikou, poklaďte plátky citronu a přidejte tymián a bobkové listy.
5. Pekáč přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě přibližně 45-60 minut, v závislosti na velikosti kapra. Posledních 10 minut pečení alobal sundejte, aby se kapr hezky zezlátnul.
6. Po upečení nechte kapra chvíli odpočinout, poté podávejte s pečenou zeleninou a oblíbenou přílohou.

**Tipy:**
- Před pečením můžete kapra na několik hodin marinovat v olivovém oleji s citronovou šťávou, česnekem a bylinkami pro ještě intenzivnější chuť.
- K podávání se skvěle hodí bramborová kaše, vařené brambory nebo třeba bramborové knedlíky.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete kapra před pečením obalit i v kořenící směsi s chilli nebo jinými kořeními dle vašeho výběru.
- Aby se zelenina nepřipalovala a kapr měl dostatek šťávy, je dobré ho během pečení několikrát přelít vlastní šťávou nebo přidat trochu vody či dalšího bílého vína.