Kapoun zadělávaný recept.
Ingredience pro kapouna zadělávaného:
kapoun cca 2 kg, sůl, pepř, majoránka, kmín, česnek, houska namočená v mléce, vejce, máslo nebo sádlo, petrželová nať, hladká mouka, vývar nebo voda
Recept:
Kapouna omyjete, osušte a zevnitř i zvenku osolte, opepřete a okmínejte. Česnek utřete se solí a majoránkou a tím kapouna zevnitř potřete. Připravte nádivku z dobře vymačkané housky, vejce, nasekané petrželové natě, soli a pepře. Tuto směs napěchujte do kapouna. Otvor zašijte nebo zavřete špejlemi.
Kapouna vložte do pekáče, poklaďte kolem něj kousky másla nebo pokapejte sádlem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Během pečení kapouna pravidelně podlévejte vývarem nebo vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Pečení bude trvat asi 2 až 2,5 hodiny v závislosti na velikosti kapouna.
Po upečení nechte kapouna chvíli odpočinout, poté rozkrájejte. Šťávu z pečení můžete zahustit moukou a připravit tak omáčku. Podávejte s knedlíkem a zeleninovou oblohou.
Tipy:
- Aby bylo maso šťavnatější, můžete kapouna před pečením obalit v plátcích slaniny nebo ho obložit plátky sádla.
- Pro intenzivnější chuť můžete do kapouna přidat do nádivky i drobně nakrájenou slaninu nebo uzené maso.
- Aby byla kůže na kapounovi krásně křupavá, můžete ho posledních 20 minut pečení potřít rozpuštěným máslem a zvýšit teplotu na 200 stupňů.