Kapoun pečený recept


Kapoun pečený recept.

Kapoun pečený je chutná a šťavnatá pochoutka, která se vyznačuje jemným masem a křupavou kůrčičkou. Připravit si ho můžete k obědu nebo večeři, a to i při speciálních příležitostech. Níže najdete recept na pečeného kapouna, včetně přípravy a užitečných tipů.

- Ingredience:
- 1 celý kapoun (váha dle počtu osob, přibližně 2-3 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 citron, nakrájený na čtvrtiny
- 1 malá cibule, nakrájená na čtvrtky
- Několik snítek čerstvého tymiánu
- Několik snítek čerstvého rozmarýnu

- Recept:
1. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Kapouna důkladně očistěte a osušte papírovými ručníky.
3. V misce smíchejte olivový olej, sůl a mletý černý pepř. Tuto směs poté rovnoměrně vetřete do vnějšku i dovnitř kapouna.
4. Vnitřek kapouna naplňte rozdrcenými stroužky česneku, čtvrtkami citronu, čtvrtkami cibule a snítkami tymiánu a rozmarýnu.
5. Kapouna umístěte na pekáč a pečte v předehřáté troubě. Pečení bude trvat přibližně 20 minut na každých 500 g, ale doporučuji kontrolovat teplotu masovým teploměrem, ideální teplota uvnitř kapouna by měla být 75°C.
6. Během pečení kapouna můžete občas přelít vypečenou šťávou, aby zůstal šťavnatý.
7. Jakmile je kapoun upečený, vyjměte ho z trouby a nechte ho před krájením odpočívat asi 10-15 minut.

- Tipy:
- Podávejte s pečenými brambory nebo zeleninou a lahodnou omáčkou z vypečených šťáv.
- Aby byla kůrka krásně křupavá, můžete během posledních 10 minut pečení zvýšit teplotu v troubě.
- Odpočinek masa je důležitý, maso si tak udrží svou šťavnatost.

Pečený kapoun je výjimečným jídlem, které připravíte bez velké námahy, ale s vynikajícím výsledkem. Pokud se držíte kroků a doporučení, můžete očekávat chutný a šťavnatý výsledek, kterým ohromíte své blízké.