Kančí kýta se šípkovou omáčkou recept.
**Ingredience:**
Kančí kýta cca 1 kg, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 1 kus celeru, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 500 ml červeného vína, 500 ml zeleninového nebo hovězího vývaru, 2 lžíce šípkového džemu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla
**Recept:**
1. Kančí kýtu omyjte, osušte a osolte, opepřete.
2. V hrnci rozehřejte olej a maso z každé strany krátce opečte dozlatova. Vyjměte a odložte.
3. V témže hrnci orestujte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer dozlatova.
4. Přidejte bobkové listy, nové koření, pepř a rajčatový protlak. Restujte další 2 minuty.
5. Přilijte červené víno a vývar, promíchejte a přiveďte k varu.
6. Vložte zpět maso, přikryjte a na mírném ohni dusíte cca 2 hodiny, dokud není maso měkké.
7. Maso vyjměte a omáčku přeceďte.
8. V malé pánvi na rozpuštěném másle osmahnete mouku, přilijte trochu omáčky a vyšlehejte do hladka.
9. Tuto směs přilijte zpět do omáčky, přidejte šípkový džem, osolte a opepřete dle chuti a provařte.
10. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete maso marinovat přes noc v červeném víně s cibulí, mrkví, petrželí a kořením.
- Pokud máte rádi hustší omáčky, můžete přidat více mouky.
- Kýtu podávejte s knedlíkem nebo pečenými brambory a zeleninovou přílohou.
- Vhodným doplňkem k jídlu je sklenice plného červeného vína.