Kančí kýta na víně v šípkové omáčce recept


Kančí kýta na víně v šípkové omáčce recept.

Kančí kýta na víně v šípkové omáčce je vynikající pokrm, který spojuje intenzivní chuť divokého masa s jemnou kyselostí šípkové omáčky. Zde je postup, jak tento lahodný pokrm připravit.

Ingredience:
- 1 kg kančí kýty
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 cibule, nakrájené na kousky
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 2 stonky celeru, nakrájené na kousky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 200 g šípkové marmelády

Recept:
1. Předehřejte troubu na 150 °C.
2. Kančí kýtu důkladně osušte papírovými ubrousky, následně ji osolte a opepřete z každé strany.
3. Ve velké pekáči nebo hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej a kýtu zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Poté ji vyjměte a odložte stranou.
4. Ve stejné pánvi osmažte cibuli, mrkev, celer a česnek, dokud zelenina nezměkne a lehce se nezkaramelizuje.
5. Přidejte rajčatový protlak a restujte další 2 minuty.
6. Přilijte červené víno, zvyšte teplotu a nechejte vřít, dokud se množství nezredukuje na polovinu.
7. Přidejte hovězí vývar, tymián, bobkové listy a šípkovou marmeládu. Promíchejte, dokud se marmeláda úplně nerozpustí.
8. Vraťte kýtu do pekáče, přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte 2 až 2,5 hodiny, nebo dokud není maso měkké.
9. Po upečení vyjměte kýtu z omáčky a nechte ji chvíli odpočinout. Omáčku můžete podle potřeby pročistit a zredukovat na požadovanou konzistenci na plotně.
10. Nakrájejte maso a podávejte s omáčkou.

Tipy:
- Pokud máte rádi bohatší chuť šípkové omáčky, můžete přidat více marmelády.
- Pro ještě intenzivnější chuť doporučujeme maso marinovat v červeném víně s cibulí, mrkví, celerem a bylinkami přes noc.
- Tento pokrm vynikne v kombinaci s hladkou bramborovou kaší nebo pečenými brambory.

S tímto receptem připravíte skvělý pokrm, kterým ohromíte své blízké při slavnostní večeři či jiné zvláštní příležitosti.