Kaldoun s játrovými knedlíčky recept.
Kaldoun s játrovými knedlíčky je tradiční česká polévka, která vyniká svou bohatou chutí a výživovou hodnotou. Následující text popisuje potřebné ingredience, postup přípravy a užitečné tipy pro její přípravu.
Ingredience
Pro vývar 500 g kuřecích kostí 300 g kuřecího masa (nejlépe z kuřecího stehna) 1 velká cibule 2 mrkve 1 petržel 1 kousek celeru Sůl Podle chuti celý pepř Podle chuti bobkový list
Pro játrové knedlíčky 150 g drůbežích jater 1 malá cibule 1 stroužek česneku 50 g másla 2 vejce 70 g polohrubé mouky Petrželová nať Podle chuti majoránka Podle chuti pepř a sůl
Recept
Začněte přípravou vývaru. Kuřecí kosti a maso opláchněte a dejte do velkého hrnce. Přidejte čistou vodu tak, aby kosti a maso byly ponořené. Přiveďte k varu a pravidelně sbírejte pěnu. Přidejte oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibuli, oloupané a na kusy nakrájené mrkve, petržel a celer. Osolte, přidejte pepř a bobkový list. Vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
Mezitím připravte játrové knedlíčky. Játra očistěte, opláchněte a spolu s cibulí a česnekem nasekejte na jemno. Směs osmahněte na másle dozlatova. Nechte chladnout. Poté směs smíchejte s vejci, moukou, nasekanou petrželovou natí a majoránkou. Osolte a opepřete. Nechte těsto chvíli odpočinout v chladu.
Vývar sceďte, maso oddělte od kostí a nakrájejte na malé kousky. Vývar vraťte do čistého hrnce, přiveďte k varu a do vařícího vývaru po malých lžících vkládejte knedlíčkovou směs. Vařte 5–10 minut, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch.
Přidejte nakrájené maso zpět do hrnce. Případně dochuťte a podávejte.
Tipy
Pro ještě bohatší chuť můžete do vývaru přidat kousek sušeného hříbka nebo lišky, které předem namočíte ve vodě.
Játrové knedlíčky mohou být náročnější na přípravu, proto je důležité, aby těsto bylo dostatečně tuhé a drželo tvar. Pokud je příliš měkké, přidejte trochu více mouky.
Polévka chutná nejlépe čerstvě uvařená, ale můžete ji také skladovat v chladničce a ohřát druhý den.