Kaldoun recept
Kaldoun je tradiční česká polévka, která se nejčastěji podává o vánočních svátcích, zvláště na Štědrý den. Jedná se o rybí vývar, který je zahuštěný směsí mléka a vejce a obohacený o koření.
Ingredience:
1 kg rybích hlav a kostí na vývar
2 litry vody
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1 kousek celeru
4 kuličky celého pepře
2 bobkové listy
Sůl
100 ml smetany
2 vejce
Citronová šťáva
Petrželová nať na ozdobu
Recept:
Nejprve připravte vývar. Rybí hlavy a kosti důkladně omyjte a dejte do velkého hrnce. Přidejte cibuli, mrkev, petržel, celer, celý pepř, bobkové listy a sůl. Vše zalijte vodou a přiveďte k varu. Po zahřátí snižte teplotu a nechte vývar pomalu vařit asi dvě hodiny.
Po uvaření vývar přeceďte a odstraňte všechny pevné části. Vývar vraťte do čistého hrnce.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se smetanou a pořádně je promíchejte. Tuto směs pak pomalu za stálého míchání přilévejte do horkého, ale ne vařícího vývaru. Důležité je nenechat vývar vařit, aby se vejce nesrazila.
Polévku dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte.
Polévku podávejte v míse nebo hlubokých talířích, ozdobenou petrželovou natí.
Tipy:
Místo rybích hlav a kostí můžete použít i celé malé ryby, které po uvaření jednoduše vyfiletujete a maso můžete vložit zpět do polévky.
Pro zvýraznění chuti můžete přidat do vývaru trochu bílého vína.
Kaldoun může být také podáván s malými kousky vařené ryby nebo s rybími knedlíčky.