Kakaový dort s mandarinkami a marcipánem recept


Kakaový dort s mandarinkami a marcipánem recept.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 250 g cukru
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 200 g marcipánu
- 4 mandarinky
- 100 g tmavé čokolády na polevu
- 50 ml smetany na šlehání

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
2. Ve druhé míse smíchejte mléko, olej a vejce. Tyto mokré ingredience přidejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut. Upečený dort je, když do něj zapíchnete špejli a vyjde čistá.
4. Nechte dort vychladnout a mezitím si připravte mandarinky. Oloupejte je, rozdělte na dílky a odstraňte bílé blány.
5. Marcipán rozválejte na plát a vykrojte z něj ozdoby podle vaší fantazie, například květiny nebo hvězdy.
6. Dort po vychladnutí rozkrojte na dvě poloviny. Spodní polovinu potřete částí rozpuštěné čokolády smíchané se smetanou a rozložte na ni polovinu mandarinek.
7. Přiklopte druhou polovinu dortu, zbytek čokolády s smetanou rozetřete na vrch a boky dortu.
8. Na čokoládovou polevu pokládejte marcipánové ozdoby a zbylé mandarinkové dílky.

Tipy:
- Pro intenzivnější mandarinkovou chuť můžete do těsta přidat trochu nastrouhané kůry z mandarinek.
- Při rozválení marcipánu použijte trochu cukru moučka, aby se vám lepil na váleček.
- Pokud chcete dort trochu osvěžit, můžete mezi vrstvy přidat trochu pomerančového likéru nebo mandarinkový džus.