Kakaový dort s bílou polevou recept.
Ingredience pro kakaový dort:
Pro těsto:
200 g hladké mouky
40 g kakaa
250 g cukru
250 ml mléka
2 vejce
120 ml rostlinného oleje
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
špetka soli
Pro bílou polevu:
200 g bílé čokolády
100 ml smetany ke šlehání
Recept:
Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a špetku soli. V jiné míse smíchejte mléko, vejce a rostlinný olej. Postupně přidávejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nebude těsto hladké.
Vymažte formu na dort olejem a vysypte ji moukou. Nalijte těsto do formy a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut nebo dokud není dort pevný na dotek a testovací špejle vyjde čistá.
Mezitím si připravte bílou polevu. Rozlomte bílou čokoládu na kousky a dejte ji do malého hrnce. Přidejte smetanu a na mírném ohni pomalu rozpusťte čokoládu, neustále míchejte, dokud směs není hladká.
Jakmile je dort upečený, vyjměte ho z trouby a nechte ho úplně vychladnout. Jakmile je dort studený, rovnoměrně rozetřete bílou polevu po vrcholu dortu.
Tips:
Pokud chcete, aby byl dort vláčnější, přidejte do těsta lžíci kysané smetany.
Při pečení dortu kontrolujte, jestli je hotový, nikdy ho nepřepečte, aby zůstal šťavnatý.
Pro extra lesk polevy můžete do smetany přidat lžičku másla, kterou rozpustíte s čokoládou.
Dort nechte vychladnout v formě alespoň 10 minut před vyklopením, aby se předešlo jeho rozpadnutí.