Kakaovo-vanilkový dort recept


Kakaovo-vanilkový dort recept.

Kakaovo-vanilkový dort je lahodný dezert, který skvěle kombinuje chutě kakaa a vanilky. Ideální je pro speciální příležitosti nebo jen jako sladká tečka po nedělním obědě. Zde je návod, jak na to.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 250 g cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
- 240 ml mléka
- 240 ml vroucí vody

Krém:
- 200 g másla
- 400 g moučkového cukru
- 100 g kvalitního kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2-3 lžíce mléka (podle potřeby)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si dvě dortové formy (20 cm), které vymažete olejem a vysypte moukou.
2. V míse smíchejte mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a sůl.
3. V jiné míse smíchejte vejce, olej a obsah vanilkového lusku (nebo extrakt). Přidejte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
4. Postupně přilévejte mléko a nakonec vroucí vodu. Směs bude poměrně tekutá, to je v pořádku.
5. Nalijte těsto do připravených forem a pečte asi 30-35 minut. Upečenost dortu otestujte špejlí.
6. Po upečení nechte dorty chvíli vychladnout ve formě, poté je vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Krém:
1. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do hladka.
2. Přidávejte kakao a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
3. Podle potřeby můžete přidat mléko, aby byl krém lehčí a snadněji roztíratelný.

Sestavení dortu:
1. Jeden korpus položte na podnos a rovnoměrně na něj rozetřete část krému.
2. Přiklopte druhým korpus a celý dort potřete zbylým krémem.
3. Dort můžete dozdobit podle vlastní fantazie, například čerstvým ovocem nebo čokoládovými hoblinami.

Tipy:
- Pro extra vláčný korpus přidejte do těsta 1 lžíci jablečného octa. Reaguje s jedlou sodou a pomůže těstu povznést se.
- Pro intenzivnější vanilkovou chuť použijte pravý vanilkový lusk.
- Dort nechte před krájením alespoň 1 hodinu odpočinout, aby se chutě dokonale propojily.