Kakaovo-kávový moučník recept


Kakaovo-kávový moučník recept.

Ingredience:

Pro těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 1 špetka soli
- 2 velká vejce
- 100 ml silného černého kávového nápoje
- 100 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu

Pro kávový krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1-2 lžíce instantní kávy (dle chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na pečení, kterou vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.

2. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, sodu a špetku soli.

3. V jiné nádobě smíchejte vejce, připravenou kávu, mléko, olej a vanilkový extrakt. Tyto mokré ingredience důkladně promíchejte.

4. Postupně přilévejte mokré ingredience do suchých, stále míchajte, aby se vše dobře spojilo a vytvořilo hladké těsto.

5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 25-30 minut, nebo dokud není moučník pevný na dotek a špejle vyjmutá z jeho středu nebude mokrá.

6. Nechte moučník vychladnout na mřížce.

Pro kávový krém:
1. Smetanu ke šlehání smíchejte s moučkovým cukrem, instantní kávou a vanilkovým extraktem.
2. Směs šlehejte, dokud nezískáte pevný krém.

Tipy:

- Pokud chcete moučník ještě více kávový, můžete do těsta přidat další lžičku instantní kávy.
- Pro extra vláčnost moučníku přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo kysané smetany.
- Moučník můžete po vychladnutí pokrýt kávovým krémem a ozdobit čerstvými ovocnými plody nebo kousky čokolády pro vizuální i chuťový efekt.
- Experimentujte s přidáním oříšků do těsta pro další texturu a chuť.