Kakaová bábovka recept.
Kakaová bábovka je klasický dezert, který milují dospělí i děti. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Zde je recept a několik tipů, jak připravit dokonalou kakaovou bábovku.
Ingredience:
- 250 g másla nebo margarínu
- 250 g cukru
- 4 vejce
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 250 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou nebo použijte pečící papír.
2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a důkladně je zašlehejte.
3. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao.
4. K směsi másla, cukru a vajec postupně přidávejte střídavě suchou směs a mléko. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a těsto důkladně promíchejte.
6. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 60 minut. Pečení kontrolujte špejlí, pokud je po vytažení suchá, bábovka je hotová.
7. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro intenzivnější čokoládovou chuť přidejte do těsta hrst čokoládových kousků.
- Pokud máte rádi vlhčí bábovku, přelijte ji po upečení ještě teplou čokoládovou polevou nebo sirupem.
- Experimentujte s přídavkem ořechů nebo sušeného ovoce pro zajímavější texturu a chuť.
- Pro zjemnění chuti můžete část mouky nahradit mandlovou moukou.
- Pokud chcete bábovku uchovat vláčnou, uchovávejte ji v uzavřené nádobě, aby nevyschla.
Tento recept a tipy vám pomohou připravit dokonalou kakaovou bábovku, která osladí každé shromáždění nebo jen tak pro radost u kávy.