Kachní prsa s nudlovým salátem recept.
Ingredience:
Kachní prsa:
- 2 kachní prsa
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Nudlový salát:
- 200 g rýžových nudlí
- 1 červená paprika
- 1 malá mrkev
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky
- hrst čerstvého koriandru
- hrst čerstvé máty
- 50 ml sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžička medu
- pražený sezam
Postup:
1. Kachní prsa připravíme k pečení. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia. Kůži na kachních prsech nakrojíme do kříže, než se dostaneme k masu. Poté kachní prsa osolíme a opepříme z obou stran.
2. Na pánvi na středně vysokém ohni opečeme kachní prsa kůží dolů asi 5 minut, než kůže zezlátne a ztvrdne. Poté je opečeme ještě minutu z druhé strany.
3. Opečená kachní prsa přeneseme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě 10 minut pro středně propečené. Poté je vyjmeme a necháme odpočívat.
4. Mezitím připravíme nudlový salát. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a necháme vychladnout.
5. Papriku, mrkev a jarní cibulky nakrájíme na tenké proužky. Česnek jemně nasekáme.
6. V míse smícháme vychladlé nudle, nakrájenou zeleninu, nasekané bylinky, česnek, sójovou omáčku, rybí omáčku, sezamový olej, šťávu z limetky a med. Salát důkladně promícháme.
7. Kachní prsa nakrájíme na tenké plátky a servírujeme s nudlovým salátem. Před podáváním posypeme praženým sezamem.
Tipy:
- Kůže na kachních prsech by měla být při pečení křupavá, sledujte, aby se nepřipálila.
- Nudlový salát může být podáván teplý nebo studený, takže je ideální připravit ho předem.
- Pro extra šťavnatost kachních prsou nechte maso odpočívat alespoň 5 minut po vyjmutí z trouby.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do salátu trochu čerstvého chilli nebo kapku chilli omáčky.