Kachna pečená recept.
Ingredience:
- 1 celá kachna
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 jablko
- 1 cibule
- Několik snítek čerstvého tymiánu nebo marjolánky
- 2 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného másla
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Kachnu důkladně omyjte a osušte papírovými ručníky. Z vnitřku odstraňte případné zbytky peří nebo drobů.
3. Vnitřek i vnějšek kachny osolte a opepřete.
4. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Jablko a cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Tuto směs spolu s bylinkami vložte do dutiny kachny.
5. Kachnu zavřete pomocí kuchyňských špejlí nebo ji zašijte kuchyňským provázkem.
6. Přeneste kachnu na pekáč prsou dolů a potřete ji olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem.
7. Pečte v předehřáté troubě. Po hodině pečení kachnu otočte prsy nahoru, aby se kůže krásně zezlátnula a zůstala křupavá.
8. Celková doba pečení by měla být přibližně 2 až 2 a půl hodiny, v závislosti na velikosti kachny. Kachna je hotová, když je maso měkké a šťavnaté a kůže zlatavě křupavá.
9. Nechte kachnu před krájením odpočinout asi 10 minut.
Tipy:
- Aby byla kůže na kachně krásně křupavá, můžete během pečení kachnu několikrát potřít vypečenou šťávou.
- Před pečením můžete kůži na kachně na několika místech propíchnout, aby z ní mohla lépe vytékat tuk.
- Kachnu můžete podávat s bramborovými knedlíky a červeným zelím nebo s vaší oblíbenou přílohou.
- Zbývající kachní tuk je vynikající na pečení brambor nebo jako základ pro omáčky.