Kachna na žampionech a tymiánu recept.
Ingredience:
- 1 celá kachna
- 500 g žampionů
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 100 ml bílého vína
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Kachnu omyjte, osušte a zvenku i zevnitř osolte a opepřete. Střídejte 1 lžíci tymiánu uvnitř kachny.
3. V pekáči rozehřejte olivový olej a na něm na středním plameni osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a česnek, osolte, opepřete a restujte do změknutí žampionů.
4. Kachnu vložte na žampiony v pekáči, přidejte zbytek tymiánu a podlijte bílým vínem. Pečte v předehřáté troubě cca 2 hodiny nebo dokud není kachna křupavá a maso uvnitř šťavnaté. Během pečení kachnu několikrát polijte vytvořenou šťávou.
5. Hotovou kachnu nechte před podáváním 10 minut odpočinout.
Tipy:
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť tymiánu, můžete přidat více, ale pozor, aby to nebylo příliš silné.
- K přípravě můžete použít i jiné druhy hub, podle toho, co máte rádi nebo co máte k dispozici.
- Pro ještě šťavnatější maso můžete kachnu před pečením nechat marinovat v olivovém oleji s česnekem a bylinkami přes noc v chladničce.
- Aby bylo maso měkčí a kůže křupavější, můžete kachnu v průběhu pečení občas píchat vidličkou.
- Jako přílohu podávejte pečené brambory nebo lehký salát.