Jogurtový švestkový koláč recept


Jogurtový švestkový koláč recept.

Ingredience:

- 1 šálek jogurtu
- 1 šálek cukru
- 1 šálek rostlinného oleje
- 3 šálky hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 vejce
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- cca 500 g švestek, rozpůlených a zbavených pecky
- třtinový cukr a skořice na posypání

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte jogurt, cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt do hladka.
2. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
3. Postupně přidávejte suchou směs do mokré a míchejte do hladkého těsta.
4. Vymažte pekáč olejem nebo vložte pečicí papír a nalijte do něj těsto.
5. Na povrch rovnoměrně rozložte poloviny švestek řeznou stranou nahoru.
6. Posypte švestky třtinovým cukrem a trochou skořice pro lepší chuť.
7. Pečte v předehřáté troubě cca 45 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a tester vložený do středu koláče vyjde čistý.
8. Nechte koláč před podáváním vychladnout.

Tipy:

- Místo švestek můžete použít jiné ovoce podle sezóny nebo vaší chuti. Dobře fungují například jablka, meruňky nebo borůvky.
- Pro křupavější povrch můžete před pečením posypat povrch koláče směsí moučkového cukru a mletých oříšků.
- Pokud máte rádi výraznější vanilkovou chuť, přidejte do těsta více vanilkového extraktu nebo použijte vanilkový cukr.
- Aby bylo těsto ještě šťavnatější, můžete do něj přidat lžíci rumu nebo jiného oblíbeného likéru.