Jogurtový Margot koláč s pudinkem recept


Jogurtový Margot koláč s pudinkem recept
Ingredience:
Pro těsto:

250 g hladké mouky
100 g cukru moučka
150 g másla
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Pro náplň:

500 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
4 lžíce cukru
250 g bílého jogurtu
250 g margot (oříškové čokoládové sušenky)
2 bílky
2 lžíce cukru moučka

Pro posyp:

margot sušenky na drobení

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr moučka, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce a nakrájené máslo. Rukama vypracujte hladké těsto.
Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno vymazané a moukou vysypané formy.
V hrnci přiveďte k varu mléko s cukrem, postupně vmíchejte pudinkový prášek a vařte do zhoustnutí. Nechte krátce vychladnout.
Přidejte bílý jogurt do vlažného pudinku a důkladně promíchejte.
Nasypte nadrobno rozdrcené margot sušenky na připravené těsto.
Pudinkovou směs nalijte na vrstvu sušenek.
V čisté míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, postupně přidávejte cukr moučka a šlehajte, dokud nevznikne pevný, lesklý sníh.
Sníh rozprostřete na pudinkovou vrstvu.
Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, nebo dokud povrch koláče není zlatavý.
Po upečení nechte koláč vychladnout a poté posypte rozdrcenými margot sušenkami.

Tipy:

Pro ještě bohatší chuť můžete do jogurtu přidat lžíci likéru (například Amaretto) nebo vanilkový extrakt.
Koláč je nejlepší, když je úplně vychlazený, ideálně po několika hodinách v lednici.
Při servírování můžete přidat šlehačku nebo čerstvé ovoce pro osvěžení chuti.
Pokud máte rádi více křupavé, přidejte na těsto před pečením ještě vrstvu nasekaných ořechů.