Jogurtový koláč s ovocem je skvělým způsobem, jak si vychutnat něco sladkého, a zároveň využít sezónní ovoce. Tento recept je jednoduchý a výsledek je vždy lahodný.
Ingredience
Mouka pšeničná hladká 300 gramů
Prášek do pečiva 2 lžičky
Sůl špetka
Cukr krupice 150 gramů
Vanilkový extrakt 1 lžička
Rostlinný olej 120 ml
Jogurt bílý 250 gramů
Veja 3 kusy
Ovoce podle sezóny 300 gramů
Citronová šťáva z jednoho citronu
Recept
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse si smíchejte cukr, vanilkový extrakt, rostlinný olej, jogurt a vejce. Dobře promíchejte, aby vznikla hladká směs. Postupně přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nezískáte rovnoměrné těsto. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu. Formu na pečení vymažte olejem a vysypte moukou. Do formy nalijte těsto. Na těsto rovnoměrně rozložte nakrájené ovoce. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu a tester vložený do středu koláče nevyjde čistý.
Tipy
Můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi nebo které právě máte po ruce. Skvěle se hodí borůvky, jahody, maliny nebo broskve.
Pokud chcete koláč trochu osvěžit, přidejte do těsta kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
Pro ještě jemnější těsto můžete použít místo bílého jogurtu řecký jogurt.
Tento koláč je výborný jak teplý, tak i studený. Můžete ho podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo jen tak s šálkem dobré kávy či čaje.