Jogurtový koláč recept


Jogurtový koláč recept.

K přípravě jogurtového koláče budete potřebovat následující ingredience: 1 kelímek (cca 150 g) bílého jogurtu, 2 kelímky hladké mouky, 1 kelímek cukru, 1/2 kelímku rostlinného oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, citronovou kůru z jednoho citronu pro větší svěžest, špetku soli a ovoce dle vlastního výběru pro ozdobení (například jahody, borůvky, nebo broskve).

Postup přípravy jogurtového koláče:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na pečení, kterou vymažete trochou oleje a vysypete hladkou moukou nebo ji vyložte pečicím papírem.
2. V míse smíchejte vejce s cukrem a šlehejte do pěny. Poté přidejte jogurt, olej a citronovou kůru a důkladně promíchejte.
3. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Těsto nalijte do připravené formy a pokud chcete, můžete na těsto rozložit ovoce.
5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 - 35 minut, nebo dokud není koláč zlatavý a špejle vložená do středu vyjde čistá.
6. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout, poté jej můžete vyklopit a podávat.

Tipy pro dokonalý jogurtový koláč:
- Místo bílého jogurtu můžete použít i jogurt s příchutí, aby koláč získal další rozměr chuti.
- Pro lehkou variantu nahraďte část mouky celozrnnou moukou.
- Přidáním ořechů, jako jsou vlašské nebo lískové, do těsta dosáhnete zajímavé textury a chuti.
- Pokud máte rádi citronovou příchuť, můžete do těsta přidat i trochu citronové šťávy.
- Pro zjemnění chuti můžete olej částečně nahradit rozpuštěným máslem.
- Aby se ovoce neponořilo na dno koláče během pečení, můžete jej předem obalit v mouce.

Snadná příprava a možnost variace podle vlastní chuti dělá z jogurtového koláče oblíbený dezert pro mnohé příležitosti.