Jogurtovo-švestkový koláč recept.
Jogurtovo-švestkový koláč je skvělá volba pro ty, kdo mají rádi kombinaci lahodného těsta a ovocné chuti. Tento recept je jednoduchý a výsledek stojí za to.
Ingredience:
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 hrnek cukru
- 3 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- cca 500 g švestek, rozpůlených a zbavených pecky
- moučkový cukr na posypání
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte jogurt, cukr a vejce. Dobře promíchejte, dokud nebude směs hladká.
3. Přidejte olej a znovu promíchejte.
4. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
5. Postupně přidávejte suchou směs do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
6. Vymažte formu na pečení a vysypte ji moukou nebo použijte pečicí papír.
7. Rozetřete těsto rovnoměrně do formy.
8. Na těsto pokládejte rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru.
9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 35-45 minut, nebo dokud koláč není zlatavý a špejle vložená do středu vyjde čistá.
10. Nechte koláč vychladnout, před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry.
- Pokud máte rádi koření, zkuste do těsta přidat trochu skořice nebo zázvoru.
- Koláč můžete servírovat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
- Pokud nemáte švestky, můžete použít i jiné ovoce, jako jsou meruňky, borůvky nebo jablka. Jen pamatujte na to, že doba pečení se může mírně lišit v závislosti na použitém ovoci.