Jogurtovo-rebarborový koláč recept


Jogurtovo-rebarborový koláč recept.

Ingredience:
Pro těsto:
200 g hladké mouky 125 g másla 75 g cukru moučka 1 vejce špetka soli
Pro náplň:
400 g rebarbory 150 g bílého jogurtu 100 g cukru krupice 2 vejce 1 lžička vanilkového extraktu
Recept:
Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr moučka a špetku soli a promíchejte. Přidejte vejce a nakrájené máslo. Rukama zpracujte těsto, až se všechny ingredience spojí. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho alespoň na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ve větší míse smíchejte jogurt, cukr krupice, vejce a vanilkový extrakt. Přidejte nakrájenou rebarboru a směs promíchejte.

Vyjměte těsto z lednice a na pomoučněném povrchu ho rozválejte. Rozválené těsto přendejte do formy na koláč, ideálně s vyjímatelným dnem, a upravte ho tak, aby pokrylo dno a okraje formy.

Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou směs s jogurtem a rebarborou.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut, dokud povrch koláče nezhnědne a náplň neztuhne.

Tipy:
Koláč je možné posypat moučkovým cukrem pro lepší vizuální efekt a sladší chuť.
Rebarboru můžete částečně nahradit jahodami pro sladší a pestřejší chuť.

Před podáváním nechte koláč dostatečně vychladnout, bude se lépe krájet.

Podávejte samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny pro dokonalý chuťový zážitek.