Jogurtová pizza recept


Jogurtová pizza recept.

Ingredience pro jogurtovou pizzu:

Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g řeckého jogurtu
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli

Náplň:
- 200 g rajčatového protlaku nebo passaty
- 1 lžička sušeného oregána
- 200 g mozzarelly
- 100 g šunky nebo salámu podle chuti
- 1 paprika
- 1 malá cibule
- Ostatní obklady dle chuti – olivy, kukuřice, čerstvá rajčata, žampiony atd.

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji s jedlou sodou a špetkou soli. Přidejte řecký jogurt a zpracujte v hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pokud je naopak příliš suché, přidejte jogurt.
3. Těsto na pomoučněné ploše rozválejte na kruh o průměru přibližně 30 cm nebo na několik menších pizz, podle preferencí.
4. Přenesete těsto na pečicí papír a plech. Rozetřete po povrchu rajčatový protlak nebo passatu a posypte oregánem.
5. Na rajčatový základ naskládejte plátky mozzarelly, šunky nebo salámu, nakrájené papriky, cibuli a další obklady podle chuti.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut, než bude pizza zlatavě hnědá a sýr bublá.

Tipy pro dokonalou jogurtovou pizzu:
- Aby bylo těsto křupavé, doporučuje se použít kamen na pizzu, pokud ho máte k dispozici. Kámen vložte do trouby již při předehřívání.
- Pro extra křupavou kůrku můžete těsto před přidáním náplně lehce předpéct cca 5 minut.
- Experimentujte s obklady, jogurtová pizza je výborná i ve vegetariánské variantě s pestrou škálou zeleniny.
- Pro pikantnější variantu přidejte na pizzu trochu chilli vloček nebo čerstvě mletého pepře.
- Pokud máte rádi bylinky, přidejte na hotovou pizzu čerstvou bazalku nebo rukolu pro svěží chuťový kontrast.