Jižanský vínový kotlík recept


Jižanský vínový kotlík recept
Jižanský vínový kotlík je tradiční pokrm, který kombinuje bohaté chutě masa, zeleniny a vína. Připravíte ho takto:
Ingredience:

500 g hovězího masa na guláš
200 g klobásy
2 cibule
4 stroužky česneku
1 paprika
2 rajčata
200 ml červeného vína
300 ml hovězího vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička majoránky
1 lžička papriky
sůl a pepř podle chuti
olej

Postup:

Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kousky nakrájené maso a opečte ho dozlatova.
Přidejte nasekaný česnek, papriku a klobásu nakrájenou na kolečka. Restujte několik minut.
Přimíchejte papriku, majoránku a rajčatový protlak. Restujte další 2 minuty.
Přidejte na kousky nakrájená rajčata, zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud není maso měkké.
Podle potřeby dochuťte a podávejte.

Tipy:

Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do kotlíku chilli papričku.
Jako přílohu podávejte hladkou bramborovou kaši nebo chléb, který skvěle zapadne do omáčky.
Výběr vína může ovlivnit konečnou chuť pokrmu, vybírejte proto kvalitní víno, které byste si i sami dali k pití.