Jíškové knedlíčky recept


Jíškové knedlíčky recept.

Jíškové knedlíčky jsou tradiční česká příloha, která skvěle doplní mnoho druhů omáček a polévek. Základem jsou jednoduché suroviny, které se snadno zpracují do malých, chutných knedlíčků.

Ingredience:
- 2 rohlíky (nejlépe starší)
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Petrželová nať (nasekaná)

Recept:
1. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy.
2. Mléko zahřejte téměř k varu a přelijte jím rohlíky. Nechte chvíli odstát, aby rohlíky mléko vsákly a změkly.
3. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte k rohlíkům.
4. Přidejte mouku, máslo, sůl, trochu muškátového oříšku a nasekanou petrželovou nať. Vše důkladně promíchejte.
5. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do směsi.
6. V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Mokrými rukama tvarujte z těsta malé knedlíčky a opatrně je vkládejte do vroucí vody.
7. Vařte na mírném ohni přibližně 10 minut. Knedlíčky jsou hotové, když se vynoří na povrch.

Tipy:
- Pro aromatickější chut' můžete do těsta přidat i jemně nasekanou cibulku, kterou zpěníte na troše másla.
- Pokud chcete, aby byly knedlíčky vzdušnější, můžete přidat o trochu více sněhu z bílků.
- Jíškové knedlíčky jsou vynikající nejen v polévkách, ale skvěle se hodí i jako příloha k masu s omáčkou.
- Pokud máte rádi experimentování, můžete do těsta přidat i jiné bylinky dle vaší chuti.

Tento jednoduchý recept na jíškové knedlíčky vám umožní připravit lahodnou a univerzální přílohu, která obohatí vaše kulinářské dovednosti a rozšíří repertoár vašich domácích pokrmů.