Jiříkův biskupský chlebíček recept.
Jiříkův biskupský chlebíček je lahodný dezert, který si můžete připravit doma. Jedná se o bohatý, voňavý chlebíček, který je skvělým doplňkem k odpolední kávě nebo čaji.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 2 celá vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, kandované ovoce)
- 50 g nasekaných ořechů (volitelné)
- 1 lžíce rumu
- Citrónová kůra z jednoho citrónu
- Špetka soli
Recept:
1. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny.
2. Postupně přidávejte vejce a důkladně promíchejte.
3. Přidejte mléko, rum a citrónovou kůru a opět promíchejte.
4. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
5. Směs suchých surovin postupně za stálého míchání vmíchávejte do mokrých ingrediencí.
6. Nakonec přidejte sušené ovoce a nasekané ořechy a jemně promíchejte.
7. Těsto vložte do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut nebo dokud nejsou chlebíčky dobře propečené. Před vyjmutím nechte chlebíček chvíli vychladnout.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete použít místo běžného rumu tmavý rum.
- Pokud máte rádi kořeněnější varianty, zkuste do těsta přidat i trochu skořice nebo muškátového oříšku.
- Jiříkův biskupský chlebíček chutná nejlépe, když se podává mírně zahřátý.
- Aby byl chlebíček vláčnější, můžete po upečení povrch potřít tence směsí rumu a vody.
- Chlebíček skvěle chutná i se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Užijte si pečení i pochutnávání na tomto výjimečném dezertu!