Jindřiščin perník recept


Jindřiščin perník recept.

Jindřiščin perník je tradiční český vánoční dezert, který oslavuje sladkost a kořeněnost typickou pro zimní období. Zde je recept, který můžete vyzkoušet.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 1 vejce
- 150 g medu
- 100 g másla
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- špetka soli

Recept:
1. V hluboké míse smíchejte suché ingredience, tedy mouku, cukr moučka, perníkové koření, jedlou sodu a špetku soli.
2. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo s medem. Směs nesmí vařit, jen se spojit dohladka.
3. Přidejte medovo-máslovou směs k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
4. Do směsi přidejte vejce a vypracujte hladké těsto.
5. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice.
6. Vyválejte těsto na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte z něj libovolné tvary.
7. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
8. Na plech rozložte vykrojené kousky těsta a pečte asi 8-10 minut, než perníčky lehce zhnědnou.
9. Po upečení nechte perníčky na plechu chvíli odpočívat, poté je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Tipy:
- Perníkové koření si můžete připravit sami smícháním skořice, hřebíčku, muškátového oříšku a zázvoru.
- Perníčky můžete po upečení ozdobit polevou z bílku, cukru moučka a citronové šťávy.
- Pro extra vláčný perník přidejte do těsta lžíci mléka nebo rumu.
- Těsto můžete v lednici nechat odpočívat přes noc, bude pak lépe pracovatelné.
- Perníčky jsou dokonalejší, když si odleží pár dní v uzavřené nádobě. Rozvine se tak jejich aroma a změknou.