Jidáše recept


Jidáše recept.

Ingredience:

Mléko 500 ml
Cukr krupice 120 g
Vanilkový cukr 1 balíček
Droždí čerstvé 30 g
Hladká mouka 1 kg
Máslo 100 g
Žloutky 4 ks
Rum 2 lžíce
Citronová kůra z 1 citronu
Sůl špetka

Recept:

Zahřejte mléko, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm droždí. Přidejte lžíci cukru a lžíci mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V misce smíchejte mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte kvásek, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, rum a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, které necháte na teplém místě kynout přibližně hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky, z nichž vyválíte dlouhé šňůry. Ty spleťte do copánků nebo uzlů a nechte ještě chvíli kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180°C a pečte, dokud jidáše nezískají zlatavou barvu, přibližně 15–20 minut.

Tipy:

Pro ještě jemnější chuť můžete do těsta přidat lžíci medu.
Pokud máte rádi oříšky, můžete do těsta vmíchat nasekané mandle nebo ořechy.
Upečené jidáše můžete potřít rozpuštěným máslem a obalit v směsi cukru a mleté skořice pro sladší variantu.
Pro zvýraznění aroma můžete použít kůru z bio citronu.
Jidáše jsou nejlepší čerstvé, ale dobře se i zmrazují. Po rozmrazení stačí lehce ohřát v troubě a jsou jako čerstvé.