Jemný toastový chléb s kurkumou recept


Jemný toastový chléb s kurkumou recept.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru
- 1 a půl lžičky sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kurkumy

Recept:
1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, cukr a kurkumu.
2. V jiné menší misce smíchejte teplou vodu a sušené droždí a nechte stát asi 5 minut, dokud směs nezačne pěnit.
3. Přidejte směs droždí a olej do mísy s moukou a začněte hnětení. Hněťte asi 10 minut, dokud těsto není hladké a elastické.
4. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte. Pak ho rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélník a nechte jej ještě asi 10 minut odpočinout.
6. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
7. Formu na chléb vymažte olejem a vložte do ní těsto. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, dokud chléb nezíská zlatavou barvu.
8. Po upečení chléb vyklopte z formy a nechte ho na mřížce vychladnout.

Tipy:
- Pro intenzivnější barvu a chuť můžete do těsta přidat více kurkumy, ale pozor, ať to nepřeháníte, aby nedošlo k přebití chuti ostatních ingrediencí.
- Chléb můžete před pečením potřít rozšlehaným vejcem, získáte tak krásně lesklou kůrku.
- Pokud chcete, aby byl váš toastový chléb jemnější, přidejte do těsta lžíci mléka.
- Chléb skladujte v uzavřené nádobě nebo zabalte do čisté utěrky, aby zůstal déle čerstvý.

Tento jednoduchý recept na toastový chléb s kurkumou je skvělý způsob, jak si doma připravit zdravější variantu oblíbeného pečiva. Kurkuma přidává nejen krásnou barvu, ale i zdravotní benefity.