Jemná sýrová polévka recept


Jemná sýrová polévka recept
Jemná sýrová polévka je oblíbená klasika, která zahřeje a potěší chuťové pohárky. Tady je jednoduchý návod, jak ji připravit.
Ingredience
Na přípravu této polévky budete potřebovat máslo, cibuli, česnek, hladkou mouku, vývar, mléko, smetanu a samozřejmě sýr. Doporučuji použít směs tvrdých sýrů jako je cheddar, gouda nebo ementál, ale můžete experimentovat i s jinými typy sýrů podle své chuti. Na dochucení použijte sůl, pepř a muškátový oříšek.
Recept
Začněte s tím, že na troše másla zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přisypete mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku. Postupně přilévejte vývar a mléko, stále míchejte, aby se předešlo tvorbě hrudek. Když máte hladkou směs, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Polévku vařte na mírném ohni, dokud se nezačne zahušťovat. Pak přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Nakonec dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Tipy
Pokud chcete, aby vaše polévka byla ještě krémovější, můžete použít místo části vývaru více smetany, nebo přidat trochu kvalitního krémového sýra. Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat i trochu bílého vína nebo piva, které skvěle doplní sýrovou chuť. A jako garnitura se hodí opečené krutony, jarní cibulka nebo čerstvé bylinky jako je petržel nebo pažitka.