Jemná polévka z brambor a rajčat recept


Jemná polévka z brambor a rajčat recept.

Pro přípravu jemné polévky z brambor a rajčat budete potřebovat tyto ingredience:

- 500 g brambor
- 400 g zralých rajčat nebo konzervovaných rajčat v šťávě
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu

Recept na přípravu polévky:

1. Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
3. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a na něm zpěňte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce osmahněte.
4. Přidejte nakrájené brambory a směs nechte na středním ohni restovat asi 5 minut.
5. Mezitím si připravte rajčata. Pokud používáte čerstvá, nejprve je spařte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte je do hrnce.
6. Zalijte vše zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
7. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
8. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.
9. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
10. Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy k receptu:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do polévky chilli papričku nebo trochu mleté papriky.
- Pokud máte rádi krémové polévky, můžete přidat lžíci smetany nebo kokosového mléka pro vegan verzi.
- Jako doplněk k této polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo topinky.