Jemná likérová bábovka recept.
Jemná likérová bábovka je lahodný dezert, který obohatí každou slavnostní příležitost nebo rodinné posezení. Tento recept vám umožní připravit si doma vlastní verzi této oblíbené pochoutky.
Ingredience:
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 100 ml likéru podle vlastního výběru (např. Amaretto, Baileys, atd.)
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte a vysypte moukou formu na bábovku.
2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a dobře míchejte po každém přidaném vajíčku.
3. Do směsi přidejte vanilkový extrakt a likér. Důkladně promíchejte.
4. V jiné misce smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut nebo dokud špejle vložená do středu bábovky nevyjde čistá.
6. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť likéru můžete bábovku po upečení a částečném vychladnutí potřít ještě trochou likéru.
- Pokud chcete dosáhnout ještě bohatší chuti a vláčnosti, můžete do těsta přidat hrst rozinek nebo kousky čokolády.
- Bábovka je vynikající samotná, ale můžete ji podávat i s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě bohatší zážitek.
- Při servírování můžete bábovku posypat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou pro krásný a lákavý vzhled.
Tento recept na jemnou likérovou bábovku je poměrně jednoduchý a s trochou praxe můžete dosáhnout dokonalých výsledků, které ohromí vaše hosty a rodinu. Užijte si pečení a samozřejmě i degustaci!