Jemná houbová polévka recept.
Jemná houbová polévka je lahodný a hřejivý pokrm, který je ideální pro chladné dny. Zde je postup, jak si připravit tuto vydatnou polévku.
Ingredience
1 cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané
500 g čerstvých hub, očištěných a nakrájených (například žampiony, hřiby)
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce hladké mouky
1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Několik snítek čerstvého tymiánu nebo petrželky na ozdobu
Recept
1. V hlubokém hrnci rozehřejte máslo společně s olivovým olejem.
2. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezačnou být průhledné.
3. Přidejte nakrájené houby a smažte dalších 5 až 10 minut, dokud nezačnou houby pustit vodu a zlatavět.
4. Přisyp mouku a promíchejte, aby se zamezilo vzniku hrudek.
5. Postupně přilévejte vývar a neustále míchejte.
6. Přiveďte polévku k varu, snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 15 minut.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
8. Přidejte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Nechte polévku ještě chvíli povařit.
9. Před podáváním polévku ozdobte čerstvými bylinkami.
Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat trochu sušeného majoránku nebo rozmarýnu.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete přidat více smetany.
- Polévku můžete podávat s křupavým chlebem nebo topinkami.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinné máslo, zeleninový vývar a rostlinnou smetanu.
Tato jemná houbová polévka je nejen chutná, ale i velmi výživná a hřejivá. Je ideální jako předkrm nebo jako lehký hlavní chod.