Jelení pečínka s ořechy a salát z quinoy recept


Jelení pečínka s ořechy a salát z quinoy recept
Jelení pečínka s ořechy a salát z quinoy je vynikající kombinací chutí, která potěší milovníky zvěřiny a zdravé stravy.
Ingredience pro jelení pečínku s ořechy:

1 kg jelení pečínky
100 g směsi ořechů (vlašské, lískové, mandle)
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
4 stroužky česneku
2 cibule
2 mrkve
250 ml červeného vína
500 ml zvěřinového vývaru

Ingredience pro salát z quinoy:

200 g quinoy
1 červená paprika
1 okurka
1 malý červený cibule
Hrst čerstvé petrželky
Šťáva z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř

Postup přípravy jelení pečínky:

Pečínku omyjte a osušte. Poté ji osolte a opepřete z všech stran.
Na pánvi rozpalte olivový olej a pečínku z každé strany krátce opečte, dokud není zlatohnědá.
Přidejte nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou mrkev a rozmačkané stroužky česneku. Restujte pár minut.
Přilijte červené víno a nechte alkohol vyvařit.
Přidejte zvěřinový vývar, přikryjte a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 1,5 hodiny.
Během pečení pečínku občas podlévejte vývarem a po hodině posypte nasekanými ořechy.

Postup přípravy salátu z quinoy:

Quinou uvařte dle návodu na obalu.
Zeleninu umyjte a nakrájejte na malé kostičky.
V míse smíchejte uvařenou quinou, nakrájenou zeleninu a nasekanou petrželku.
Přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř a důkladně promíchejte.

Tipy:

Jelení pečínku můžete před pečením marinovat přes noc v červeném víně s bylinkami pro ještě intenzivnější chuť.
Před podáváním nechte pečínku alespoň 10 minut odpočinout, aby se šťávy rozložily rovnoměrně.
Pokud máte rádi více křupavou krustu, nechte pečínku v posledních 10 minutách pečení odkrytou.

Tento recept je skvělou volbou pro slavnostní večeři nebo pro speciální příležitost, kdy chcete impresionovat své hosty nejen skvělým jídlem, ale i originální kombinací chutí.