Jehněčí pečeně recept


Jehněčí pečeně recept.

Jehněčí pečeně je tradiční pokrm, který je obzvláště populární během svátků jako je Velikonoce. Připravuje se z jehněčího masa, které je díky pomalému pečení šťavnaté a plné chuti. Zde je recept včetně ingrediencí a tipů, jak připravit dokonalou jehněčí pečeně.

- Ingredience:
- 1,5 kg jehněčí plece nebo stehna
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 500 g brambor
- 1 velká cibule
- 250 ml červeného vína
- 250 ml vývaru (buď zeleninového nebo kuřecího)

- Recept:
1. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Jehněčí maso omyjte a osušte. Na povrchu masa udělejte malé zářezy a do nich vložte plátky česneku. Maso poté důkladně osolte a opepřete.
3. V malé míse smíchejte nasekaný rozmarýn, tymián a olivový olej. Tuto směs rovnoměrně rozetřete po celém kusu masa.
4. Na dno pekáče položte nakrájené brambory a cibuli. Jehněčí maso položte na zeleninu.
5. Přidejte červené víno a vývar do pekáče. Vše pečte v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu a 30 minut. Pokud začne maso příliš hnědnout, přikryjte ho alobalem.
6. Během pečení maso několikrát přelijte šťávou z pekáče.
7. Po upečení nechte maso před krájením odpočinout alespoň 10 minut.

- Tipy:
- Kvalita masa je klíčová, snažte se získat maso od spolehlivého dodavatele a ideálně od mladého jehněte.
- Přesná doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti a typu masa, takže je dobré maso kontrolovat a případně upravit dobu pečení.
- Vývar a šťávu z pečení můžete po upečení použít jako základ pro omáčku. Přidejte trochu mouky a vařte, dokud nezhoustne.
- Podávat můžete s různými přílohami, jako jsou pečené brambory, zeleninové gratiné nebo čerstvý salát.

Příprava jehněčí pečeně může být skvělou příležitostí k experimentování s různými bylinkami a kořením, tak neváhejte a přizpůsobte recept podle svého gusta.