Jehněčí na víně recept


Jehněčí na víně recept.

**Ingredience:**

- 1 kg jehněčího masa, nakrájeného na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 velké mrkve, nakrájené na kolečka
- 500 ml červeného vína
- 500 ml vývaru (buďto hovězího nebo zeleninového)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Malý svazek čerstvé petrželky, nasekaný

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 160 stupňů C.
2. Na velké pánvi na středně silném ohni zahřejte olivový olej. Přidejte kostky jehněčího masa a opečte je dozlatova z každé strany. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.
3. Na téže pánvi přidejte cibuli a česnek, smažte, dokud nezměknou, přibližně 5 minut. Poté přidejte mrkve a smažte další 3 minuty.
4. Přidejte zpět do pánve maso, přilijte červené víno, vývar, rajčatový protlak, bobkové listy, rozmarýn, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.
5. Po dosažení varu přenesete obsah pánve do pekáče s víkem a vložte do předehřáté trouby. Pečte pokryté 2 až 2,5 hodiny, dokud maso nebude měkké.
6. Po upečení maso vyjměte z trouby a před podáváním posypte čerstvou petrželkou.

**Tipy:**

- Pokud máte rádi hustější omáčku, můžete ji po upečení masa zahustit lžící kukuřičného škrobu rozpuštěnou ve vodě. Omáčku vařte na plotně, dokud se nezahustí.
- Jehněčí na víně je vynikající servírované s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami a zeleninou.
- Tento recept je skvělý i na přípravu s předstihem, protože jeho chuť se zlepší po odležení v chladničce přes noc.