Jehněčí na mangoldu s citronem recept


Jehněčí na mangoldu s citronem recept.

Jehněčí na mangoldu s citronem je skvělá a lehká jídlo, které si zamilujete. Tento recept kombinuje jehněčí maso s jemnou chutí mangoldu a svěžestí citronu, což vytváří perfektní harmonii chutí. Zde je podrobný popis, jak si toto jídlo připravit.

- Ingredience
- 500 g jehněčí kýty nebo plecka, nakrájeného na menší kousky
- 2 svazky mangoldu, hrubě nakrájeného
- 2 stroužky česneku, nakrájeného
- 1 velký citron, šťáva a kůra
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)
- 1 dl bílého vína nebo vývaru

- Recept
1. Maso osolte, opepřete a obalte v olivovém oleji. Na velké pánvi nebo v hluboké pekáčce rozpalte olej a maso na něm ze všech stran krátce opečte, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
2. V témže hrnci přidejte trochu oleje, pokud je to třeba, a osmahněte na něm česnek dozlatova. Přidejte mangold a nechte pár minut podusit, dokud mírně nezměkne.
3. Vraťte maso do hrnce, přilijte bílé víno nebo vývar a přidejte šťávu a kůru z citronu. Můžete přidat i tymián nebo rozmarýn pro zvýraznění chuti. Promíchejte, přiklopte a nechte na mírném ohni dusit asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
4. Během vaření pravidelně kontrolujte, zda maso a mangold nevysychají. Případně přidejte trochu vody nebo vývaru.
5. Podávejte teplé, ideálně s vařenými brambory nebo čerstvým chlebem, který skvěle doplní šťávy z jídla.

- Tipy
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete maso nechat přes noc marinovat v olivovém oleji s česnekem, citronovou kůrou a bylinkami.
- Mangold můžete nahradit špenátem nebo jinou listovou zeleninou podle vaší chuti.
- Podávání s čerstvým chlebem nebo bramborami nedoporučuji pouze pro doplnění šťávy, ale také pro vytvoření kompletního jídla.

Při přípravě tohoto jídla si můžete hrát s chutěmi a přizpůsobit je podle vlastního gusta. Experimentujte s různými bylinkami nebo přidáním trochy chilli pro pikantnější verzi.