Jednoduchý švestkový koláč recept


Jednoduchý švestkový koláč recept.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 g švestek
- 2 lžíce třtinového cukru na posypání
- 1 lžička skořice na posypání

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C. V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
2. Přidejte máslo pokojové teploty a vejce. Ručně nebo pomocí mixéru vypracujte hladké těsto. Těsto by mělo být měkké, ale ne příliš lepivé. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka nebo vody.
3. Těsto rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy, vytvořte na okrajích malý okraj.
4. Švestky omyjte, rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky. Poloviny švestek pevně vkládejte na těsto řeznou stranou nahoru.
5. Posypte švestky třtinovým cukrem a skořicí.
6. Pečte v předehřáté troubě zhruba 25-30 minut, dokud nejsou švestky měkké a koláč krásně zlatavý.
7. Nechejte koláč před podáváním vychladnout.

Tipy:
- Pro extra křupavý povrch můžete na koláč přidat před pečením nasekané ořechy nebo mandlové lupínky.
- Pokud máte raději sladší koláč, můžete přidat více cukru do těsta nebo navýšit množství cukru na posypání švestek.
- K tomuto koláči skvěle pasuje vanilková zmrzlina nebo šlehačka.
- Švestky můžete nahradit jiným ovocem dle sezóny nebo preferencí, například meruňkami nebo jablky.
- Pokud máte rádi kořeněné dezerty, do skořice pro posypání můžete přidat špetku muškátového oříšku nebo zázvoru.