Jednoduchý křupavý bůček recept.
Ingredience:
- 1 kg bůčku
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 1 lžíce sušeného tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)
Recept:
1. Začněte předehřátím trouby na 220 stupňů Celsia. Bůček umyjte a osušte papírovými ručníky.
2. Na kůži bůčku udělejte ostrým nožem hluboké zářezy. Snažte se nedořezat až na maso, zářezy by měly být asi 1 cm od sebe.
3. V malé misce smíchejte sůl, černý pepř a sušené bylinky. Tuto směs poté rovnoměrně vmasírujte do zářezů na kůži i do celého bůčku.
4. Bůček položte na plech kůží nahoru. Nechte ho v troubě péct asi 30 minut na 220 stupňů Celsia, dokud kůže nezačne být křupavá.
5. Po 30 minutách snižte teplotu trouby na 180 stupňů Celsia a pečte dalších 1,5 hodiny, nebo dokud není maso měkké a šťavnaté. Pokud se kůže zdá být příliš křupavá před koncem pečení, přikryjte ji alobalovým papírem.
6. Hotový bůček nechte před krájením odpočinout asi 10 minut.
Tipy:
- Pro ještě křupavější kůži můžete před pečením bůček na noc nechat v lednici s kůží nahoru bez přikrytí. Tím se kůže vysuší a bude se lépe křupat.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete do směsi koření přidat trochu chilli prášku nebo papriky.
- Bůček je výborný jako hlavní chod s bramborami a zeleninou nebo může být použit v různých sendvičích a salátech pro extra chuť a texturu.