Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem recept.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 250 g tvarohu
- 200 g jablkových povidel
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Recept:
1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo, cukr, vejce a špetku soli. Zpracujte těsto, které by mělo být hladké a nelepivé. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka.
2. Třetinu těsta odložte stranou. Zbytek těsta vyválejte a vložte do vymazané a moukou vysypané formy, ideálně dortové o průměru 26 cm. Těsto by mělo pokrývat dno a okraje formy.
3. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, krupicovým cukrem a citronovou šťávou. Rozetřete tvarohovou směs rovnoměrně na připravené těsto.
4. Na tvarohovou vrstvu rovnoměrně rozetřete jablková povidla.
5. Zbývající těsto nastrouhejte nebo natrhajte na malé kousky a posypte jimi vrch koláče.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 až 45 minut, dokud není koláč zlatavý a pevný na dotek.
Tipy:
- Pokud máte raději sladší koláče, můžete do těsta přidat více cukru nebo použít sladší jablková povidla.
- Pro pikantnější variantu můžete do tvarohu přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Koláč je výborný podávaný teplý, ale chutná i vychlazený. Doporučuji podávat s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
- Před pečením můžete koláč posypat mandlemi nebo ořechy pro extra křupavou vrstvu.